Main Pages

Tuesday, November 8, 2011

Cara Setting WAP, MMS Maxis & Celcom untuk ANDROID

Sorry sebab lama tak update...admin ni busy manjang..huhu..maklum la final exam nk dekat dah....

Ok..kita fokus tajuk post kat atas ni...sape2 yg pernah upgrade phone android mesti ada problem
bila masa nak sent mms kat someone or sape2 ke.....solutionnya ikut step bwh ni ok...

set APN secara manual - pergi ke setting > wireless and network > mobile network > Access Point Names dan tekan menu > new APN

#untuk CELCOM
Celcom 3G setting :
Name : Celcom 3G Internet
APN : celcom3g
MCC : 502
MNC : 19
APN type : default

Celcom 3g MMS setting :
Name : Celcom 3G MMS
APN : celcom3g
MMSC : http://mms.celcom.net.my/
MMS proxy : 10.128.1.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms

#untuk MAXIS

Name : Maxis 3G
APN : unet
Proxy :
Port :
Username : maxis
Password : wap
Server :
MMSC : http://172.16.74.100:10021/mmsc
MMS Proxy : 202.75.133.49
MMS Port : 80
MMS Protocol : WAP 2.0
MCC : 502
MNC : 12
Authentication Type :
APN Type : default,mms
....dah selesai SAVE....

39 comments:

Anonymous said...

knp xblh yek..sye gne maxis..

Anonymous said...

npe still x leh jga...user celcom

Anonymous said...

boleh laa...
lepas siap buat yg semua kt atas tuu...
korang pegi kt
settings>wireless&networks>mobile network settins>data enabled...
korang kene tick data enabled...
pastu siap...

Syahidatul Sya Aida said...

xdapat pn...
dah buat macam ats tu,,
dah klik data enable..
xdpt jgk..
apa mslhnye..?

Anonymous said...

how bout lumia ?
cer story ckit mms setting for lumia especially nokia lumia 610 cuz im using one :)

do help

Anonymous said...

Npe ek tak boleh?
Celcom user

Anonymous said...

thanks 4 d info...finally leh gak Nokia Lumia saya meng"MMS"kn pic...hehehehe

Nyna. ♔ said...

takkk bolehhh :( kenapa ni . click data network tu ke ? hmm still tak boleh .

Anonymous said...

salam..sy guna g.note...
camne ea setting tuk mobile network dia lain la...blh tlg bg suggestion x?

Anonymous said...

MCC : 502
MNC : 19
yang ni nak isi kat mane dalam nokia lumia 610

Majora said...

wah ...
tq sngt2 .. saya guna cara nie .. mmg bkesan sngt..
awak mmg pnyelamat saya ..
muah2 ..
huuhuh saya guna sony xperia go (celcom) .. mmg konfom dpt

Anonymous said...

Tq bro.. mula2 tak dpt.. tapi aq try punya try dpt jga akhirnya.. hehe

Anonymous said...

Dah lama aq cri nie tapi mls nak pgi celcom service center.. bru aq terfikir nak cri kat google.aq gna note2 mmg dpt la celcom user.. tq bro for information mmg berkesan.. awal2 mmg tak dpt tpi aq try punya try dpt jga.. first2 tak dpt aq mcm nak baling jer nie note 2 tapi aq silap sikit.. then skrg boleh dah..

Anonymous said...

salam
nk tunjuk ajar lumia 610 yg kat atas tu..
mohon share..
pening dh xlepas2 lg

Anonymous said...

tq,tq,tq

ROJAK said...

tak dapatlah...mxs user

Anonymous said...

gn cara yg sama juga ke..
jika sony ericsson xperia arc s..
hp br so dok bler2 lagi la..
Celcom user

eITA said...

nak tanye..nak klik data enabled tu kat mane? tak jumpe pun..

eITA said...

ade sape2 boleh bantu saye...

Amat Moktar said...

call operator network anda sahaja. .

Umi Kalsom Ilyas said...

salam, kita kena on data enable tu sebelum setup setting ni ke? thanks

Anonymous said...

Setup setting

Anonymous said...

jgn click data enable....makan duit wooo...aku kene dah...topup RM30...lesap cetu je...2~3 saat je...

Anonymous said...

tkasih
rasanya dah bole kot
aku pakai handphone cap ayam made in china yg xde dlm senarai model telefon dlm maxis
aku buat smpai password
try masuk internet
walllaaa dah bole

tkasih utk perkongsiaan maklumat

Anonymous said...

askum....saya guna Galaxy y...dah buat dah semua tu...tpi xbole jugak...tolong ajarkan saya....please

diana nordin said...

thank you. berjaya sudehhh :)

Anonymous said...

Tq kawan.. dah berjaya..
Selamat hari raye

Anonymous said...

note 2, custom rom 4.1.2 jelly bean:

pegi ke:
setting - more setting - mobile networks - access point name - delete semua access point name lama, buat 2 access point yang baru.

yang pertama:

Name: Celcom 3G Internet
APN : celcom3g
Proxy : kosongkan
Port : kosongkan
User Name: kosongkan
Password : kosongkan
Server : kosongkan
MMSC : kosongkan
MMS Proxy : kosongkan
MMS Port : kosongkan
MCC : 502
MNC : 19
Authentication type: PAP
APN Type: internet
APN protocol: IPv4
Enable/disable APN (APN enable) ✓
Bearer : Unspecified

pastu save.


yang kedua:

Name: Celcom 3G Internet
APN : celcom3g
Proxy : kosongkan
Port : kosongkan
User Name: kosongkan
Password : kosongkan
Server : kosongkan
MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS Proxy : 10.128.1.242
MMS Port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
Authentication type: PAP
APN Type: mms
APN protocol: IPv4
Enable/disable APN (APN enable) ✓
Bearer : Unspecified

pastu save, pastu back, kat APNs pilih Celcom 3G Internet yang atas skali, pastu ✓ Mobile Data, jgn risau, x makan kredit, dia akan auto receive mms je, Data roaming jangan usik, takut masalah nnt

Anonymous said...

thank you akhirnya dh boleh mms..thanks to anon kat atas.. :)


~missINN~

Anonymous said...

Saya penguna phone sony xperia neo, saya dah buat tapi tak boleh jugak, bantu saya. *maxis user

Hamizah Amera said...

Alhamdulillah..dpt jgk nk mms guna nokia lumia ni..sy enable data tu.xmakan kredit.

Hamizah Amera said...

Maseh x dpt lg ke

adik chaq said...

saya gune phone samsung galaxy wonder tolong share 3GMMS

Anonymous said...

huhu.. Utk korang yg dah setting ikut cara kat atas tp still x boleh. Korang kena restart dulu phone korang lepas setting. Thanks bro...

Anonymous said...

Tanya skit boleh mcm mna nk bt semua tu bg lumia 525 tuk aktif kn maxis 3g ea ,smpai skrg masih H+ je

memey said...

Hello...tq teman2...korangla penyelamat aq...

Ba Be said...

My mom use samsung galaxy s plus..da setting dh mcm y kt ats tu..tp x leh jgak...cian mom...

Ba Be said...
This comment has been removed by the author.
Nik Nur Farahyni said...

Saya celcom user . Kenapa dah buat semua yang kat atas tapi still tak boleh jugak :'( saya guna phone sony xperia j .