Main Pages

Tuesday, June 14, 2011

Cara Root , Xrecovery & Install ROM only for Xperia X8 ( COMPLETE DETAIL )

<<<<<<<<<<< Salam dari K.A >>>>>>>>>>>>

Okey...... Sebelum ni K.A dah janji nak post pasal cara upgrade xperia x8 menjadi version 2.2(froyo) atau 2.3(gingerbread)...Atas permintaan ramai hasil respon post sebelum ini  Xperia X8 Version Android 2.2 (Froyo) ...K.A tunaikan kepada korang semua

PERINGATAN!!! - Suka aku nak ingatkan, jika korang 50-50 tak yakin nak buat step di bawah ni, di nasihatkan korang tak payah la nak susah2kan diri nak buat semua ni.Aku just nak share ilmu yang aku tahu. Jika berlaku kerosakan phone korang, aku tidak bertanggungjawab.Tapi insyaallah sape yang ikut betul2 step ni , korang akan berjaya dan dapat manfaatnya.

*******  First korang perlu ada : *******

*perisian WINRAR - ini perlu untuk memudahkan anda extract file yg dikehendaki..download sini WINRAR

DiINGATkan mula2 sekali korang kena root dan xrecovery dulu sebelum rom bagi mengelak sebarang risiko...
---------------------------------------------------------------------- 

CARA ROOT

1. Pergi ke Setting > About Phone . Pastikan
latest build number :  2.1.1.A.0.6
latest baseband  : M76XX-TSNCJOLYM-53404015 * pastikan ada 015 di hujung

2. Jika xade korang kena install PC COMPANION..Klik untuk download. Lepas install korang connect phone to pc dan tekan update.

3.  Download SuperOneClick  . Kemudian extract semua file SuperOneClick ke deskstop.

4. Di phone, korang pergi
- Setting > Application > tick enable unknown sources
-  Setting > Application > development > tick enable usb debugging

4. Connect phone to pc dan pilih CHARGE PHONE

5. Pergi ke dekstop tadi korang buka SuperOneClick.exe  dan klik  root. - tunggu sehingga selesai..klik yes jika sebarang question keluar semasa root..Kalau semasa root anda alami not responding, please install PC COMPANION.

----------------------------------------------------------------------

CARA XRECOVERY

1. Pastikan phone korang telah di root seperti di atas tadi.

2. Download xrecovery dan root explorer

3. First korang install root explorer dalam phone korang . Extract file xrecovery ( xrecovery.tar, busybox, chargemon) .Copy ketiga2 file ni ke dalam Sd Card. Kemudian open root explorer move ( xrecovery.tar, busybox, chargemon) dari Sd Card ke system/bin dan paste. Pastikan pilih mount R/W untuk membolehkan korang paste.


4. Kemudian off phone dan on semula atau restart sehingga keluar 'Sony Ericsson ' dan korang tekan butang BACK berkali-kali sehingga keluar menu xrecovery seperti gambar di bawah ni


5. Gunakan butang volume untuk gerakkan  ke atas / bawah..butang back seperti biasa untuk Back dan butang tengah untuk Pilih / Select

6. Okey, korang plih backup and restore > backup . Pastikan sd card korang free space lebih kurang 500mb. PERHATIAN!!! backup penting  apabila korang nak restore yang original balik..Settle sudah.Jom buat step seterusnya...

----------------------------------------------------------------------


CARA INSTALL ROM

1. Pertama korang kena download salah satu ROM  kesukaan anda  :  Froyo 2.29   atau Gingerbread 2.3.5 build v009 ( latest ROM ) - Better dua-dua okey.no problem.

2. Sesudah download extract file dalam sdcard > xrecovery > backup.(kat mana2 boleh simpan better simpan dalam folder ni lebih tersusun) ---PASTIKAN---   file yang diextract tadi dalam satu folder sahaja.Sebagai contoh file untuk rom Gingerbread 2.3 korang kena simpankan (META.INF dan system ) dalam satu folder dan letak la nama gingerbread (ikut kesukaan korang nk letak nama apa pun ). Kalau korang tak extract pun boleh juga,korang copy dan paste file rar tu ke dlm sdcard > xrecovery > backup.OR dimana2 dlm SD Card tu.

3.Kemudian restart phone korang dan masuk ke mode menu xrecovery

4. Pada menu xrecovery korang pilih backup and restore > restore > ( pilih file yang korang simpan dalam bentuk folder tadi ).Kalau file tu dlm bentuk rar or zip, korang kena pergi ke install Custom.zip dan pilih la file yg korang simpan dalam Sd Card tadi.Kemudian tunggu sehingga complete restore.....dan reboot

tunggu sehingga proses restore habis

5. Done! korang leh enjoy........

layout xperia x8 ala htc with android 2.2.9 or 2.3.5
  
Any problem boleh tanya K.A di blog ni atau di page facebook  --------- K.A Blog (latest rom akan di update di page ni)---------

p/s - backup original pastikan simpan di sdcard dan juga PC korang..Jika phone korang rosak atau ada masalah boleh la restore balik ataupun repair di SE Update Services






81 comments:

Anonymous said...

gud job!

Khairul Anuar ( K.A ) said...

Android 2. 3 error. T sy post len. 2. 2 ok je

Anonymous said...

assalam,bro yang step 3 xrecovery, root explorer nak install camne? dia punya format .apk

takleh buka la

terima kasih

Khairul Anuar ( K.A ) said...

install mcm biasa la... first kna ada sftwre file manager or android installer... snang nk install file ni.. download kt market pn ada...

Speka Alfredo Rodriguez said...

salam bro
nak tanya

saya skunk guna yg 2.3.4 punya, cm7-127 punya version,

so skunk nak upgrade kepada 2.3.5,
yg nak tanya ni, camne nak load balik data contacts dan mesej je lam rom baru ni?

masuk Xrecovery, backup n restore, advanced restore, restore data

saya wat camtu tapi last2 hang phone, dia suruh force close...apa silap saya? tq bro

Khairul Anuar ( K.A ) said...

lbh baik kamu install app sms backup & restore dlm market...backup dulu pastu lepas root version baru install balik app ni n restore...backup contact dlm market pn ada...kalau restore data dlm xrecovery myb ada smethng sikit sebb version yang baru dia wujud dlam satu ROM....error la bila data dari rom LAIN DI MASUKKAN KE DALAM ROM BARU...Itu sj....satu lagi sal contact tu copy je la from sim card....senang citer

NurHafiza said...

bro,
saya nk tanya sikit,
knapa saya nk paste 3 item tu x boleh ye..

die ckp just read...

mintak tunjujk ajar

Anonymous said...

kenapa 2.2 punya xboleh nk d0wnload.harap dpt beri pnjelasankenapa 2.2 punya xboleh nk d0wnload.harap dpt beri pnjelasan

Khairul Anuar ( K.A ) said...

@Nurhafiza...1st kamu kena root dgn superoneclick dulu.extract full kat dekstop n klik superoneclick.exe dan root..selesai root awk install app. root explorer..seterusnnya open app td..mark 3 file tu pergi ke system/bin (sebelum tu klik mount R/W) n baru paste.

@anonymous...boleh la...try yang latest la senang....lagi laju...

Anonymous said...

salam...da bt da smew step...tp die kte unsuccesful sbb "MD5 mismatch!"..
cmne ye..???hrp dpt tlg...
:)

Khairul Anuar ( K.A ) said...

android 2.3 dlm post ni dah error..try yg ni... http://nuarsofficial.blogspot.com/2011/08/latest-rom-android-235-download.html

Suhaila said...

hi there..nak root..tak bleh pun..click root xde..run ada la..mcm mana?thank..

Khairul Anuar ( K.A ) said...

@suhaila....awk kena extract superoneclick kat deskstop n run superoneclick.exe & root..ikut step apa yg sy post....

rawuna said...

sya nk tnya mcm mna nk pulihkn semula hp x8 nie sbb sya trsilap restore backup x10 pnya backup..bila sya on hp hnya timbul sony ericson n trpadam pastu brulang jd cmtu???

Khairul Anuar ( K.A ) said...

guna update service Sony ericsson...cuba baca ayat akhir dlm post sy ni...tq

Mr. Cemat said...

salam.. sy tak boleh restore la.. mcm na ni??? file tu x complete..

Khairul Anuar ( K.A ) said...

restore la yg backup balik....gingerbreead 2.3 error la..try download rom 2.2.9..xpun yg latest 2.3.5 dalam link ni http://nuarsofficial.blogspot.com/2011/08/latest-rom-android-235-download.html

Mr. Cemat said...

ok bro dapat sudah..thanks..hehhe

Khairul Anuar ( K.A ) said...

GUD JOB....

ganu said...

salam bro...
cm ne nk install root explorer kat fon??
bb file dnye cm xdew papew jew ble download...

Khairul Anuar ( K.A ) said...

@ganu... install je la....sblum tu root dulu dgn superoneclick then baru install root explorer n restart phone...buka app td n pndhkan 3 file (xrecovery.tar, busybox, chargemon) dr sdcard ke dalam system/bin...

p/s- apa yg aku ajar pnting kalau nk pertikaikan korg leh abaikan...bikin sndiri la bai......

Anonymous said...

salam tuan..sy ni part pc companion p0n x lepas2 lg..dah try update tp bile cek no baseband tu same jgk mcm asal..tp bile nak update lg die ckp da up to date..cene tu?

Anonymous said...

bro,asal lame sngat
aq tnggu(waiting for drive...)
sampai dah muak
tolonggggggg

Khairul Anuar ( K.A ) said...

kalau dh up 2 dte.. trus la root.ikut step dlm post ni k..
yg waiting for device tu ktna lak? pstikn korg extract semua file superoneclick... then bru root...

Anonymous said...

dah extract semua file superoneclick,
tapi ttap sme je(waiting for drive..)

Anonymous said...

BRO,lepas waiting for drive...

OK

Getting OS Version...
Pushing psneuter...
error: device not found

FAILED

knp ni tolong bro

Khairul Anuar ( K.A ) said...

usb ko prob kot...semasa root ni ko kna pilih charge phone...

Anonymous said...

Bro.. part saye mase turn off then turn on phone balik.. tekan back berkali-kali.. xkluar pon x recovery.. mintak tunjuk ajaqr.. TQ...

Khairul Anuar ( K.A ) said...

rujuk blik post ni...kat cara xrecovery...dah complete sy terang

Anonymous said...

Dh ok.. tp skarang prob kt install plak... xde pn folder xrecovery dlm sdcard... mcm mane ye?

Anonymous said...

saye pya x bleh install.. dia tulis MD5 mismatch...

Khairul Anuar ( K.A ) said...

klaw xde cuba ambik custom zip.

naim said...

salam bro,lepas dah siap update,asal dy hang time naik icon robot atas skateboard yg tls cyanogen (mod) 7

Asraf Azizi said...

bro...
time step last skali...
nk restore gingerbread dy tulis 'md5 mismatch'...
bole tolong tak...
TQ

nakalz said...

bro acm ane nk wat klo encet xperia x8 dh hang???
arp bro leh membantu...

Khairul Anuar ( K.A ) said...

update service kalau hang..........

Anonymous said...

maklumat ni tak lengkap..sila update guide untuk zip folser.sebab saya jumpa kat laman web lain ada guide yang lain yang sini tak ada.(dekat 2 jam try guide kat blog nih)tak nemjadi..so terpaksa cari laman web lain.tq

Khairul Anuar ( K.A ) said...

tq sebb komen...xlengkap ke kamu xphm apa yg di baca....orang lain xde prob pun....

Anonymous said...

salam bro, firstly nk ckp tqvm byk2, and nak tanyer aku da buat seperti yg yg diajar, tpi time tang root tu, aku pakai soc v2.2, aku tkan root (auto) die smpai step 5 je x8 aku, pastu tukar ke gingerbreak lak yg kt dlm kurungan tu, smpai hujung je die hang, nape yek, dua 3 kali aku buat xmenjadi ar, ke pakai soc version lain senang skit,

Anonymous said...

salam bro...
mount R/W tu apa?
steap ni aku masih gagal....

Anonymous said...

ok bro....sudah berjaya upgrade froyo v2.2.9. tq
1 masalah di sini bro, apa yg kita backup tu, mcm mana nak ambik balik...spt contect, app dll.

Khairul Anuar ( K.A ) said...

sblum root xrecovery spatutnya backup contack dulu dlm sd card...export contact...

FWK said...

br000.kenapa lambat sgt dy proses restore ....??
tq

Ahmad Waasil said...

bro.hang nih..aq dah wat sume step..tinggal yg last ni je..

Khairul Anuar ( K.A ) said...

hang kat mne?

kazio said...

assalam,..bro..lpas da install rom 2.3.5,..kua gingerdx..tp bro..padam then kua sony ericsson,then padam lagi..jd bende yg same ar..why ye?thanks bebanyak bro!!

PuGa said...

Bile tekan Root, die tunjuk error " Unhandled expection has occurred in your application. The system cannot find the file specified.

Ahmad Waasil said...

da okey da....kene wipe dulu..thanx bbyk bro

Anonymous said...

buat sony w8 bisa kgak yach??

Anonymous said...

tolong bantu saya...x8 sy asik restart berulang...sy guna froyo..bru2 ni sy restore data sbb sebelom ni sy ada backup...tpi bla reboot blek dia asik berulang je keluar text sony ericsson..pliss....tolong sy....blur dah ni...xleh kol mmber2..pliss

Anonymous said...

upgrade nya dah berhasill bro...
tpi kog gak bisa buat browser ya??
beri bantuan ...

Khairul Anuar ( K.A ) said...

tak pham apa yg kalian tnya...

arm said...

Allo guyz rom gingerbread xyah gne cra restore..cbe gne cre update.zip..aq slalu gne cre tuh..sbnar nye nak install kne tgk jnis rom gak,,x sume rom sme cre install dye,,ade yg gune care restore ade yg gne cre update.zip..

onald said...

Saya mau tanya, android saya last baseband sama dgn korang blg. Tetapi last build number android sya berbeda dgn korang, 2.1.1 A.0.53.
Apa android eclair saya ini bisa di upgrade jadi froyo?
Thankss

pArEz nOr said...

sy nak tnye knape time nk kat superclick tuh kne tgu lme? pastuh ea akan kluar waiting for devices..kne tgu wape lme ek?? kdg2 ea kuar bnde nim error utk continue atau quit..confuse gler nim.

kids said...

bro~asal aku xjmpe file rar time nk install??

Anonymous said...

tak dpt update lah..dah buat bnyak kali dah..lepas prepare..turn off phone,wait 5s,connect,usb to the computer,press and hold back button while connecting usb into the phone..dah buat semua nie..tp takde ap yg berubah pon..sama jeaaaa...:(

Percy Jackson said...

Link xrecovery da mati la bro..ada link lain x??

kAzu said...

salam... nak tumpang tny... kalo nk root w8 same x mcm x8? some people said there are similar but i'm not sure bout it..
build number 2.1.1.A.0.53
baseband version same mcm kt atas...

rian309 said...

kalau xperia active bise juge tak...

yus said...

salam...cmne ne fon sy xbleh tgk gmbr,lgu n video slps sy upgrade?

ash said...

salam. bro ape sebab bula sy dah selesai semua step.. tapi step yg ter akhir untuk nak restore rom yg dah di download dan di simpan di dalam SD.. bila sy restore dia keluar..
chacking MD5 sums..
MD5 mismatch!
harap bro dapat bantu

ash said...

salam.. sy ada masalah pada SE Wait.. maaf sy adalah penggunak baru. sy harap bro dapat membantu.. sy cuba unuk upgrade ROM tapi gagal.. saya cuba untuk restore backup ROM asal tapi x boleh.. kemudian sy dah terformat system.. bila sy on balik hanya tulisan SE je keluar.. bagai mana cara untuk ripare.. nak guna USB pon x boleh.. harap bro dpt membantu.. please..

Anonymous said...

salam abg , saye x fhm la cara nk Xrecovery tu ,

Anonymous said...

salam, saya dh buat seperti tutorial diatas tapi x jdi ape2 pun , telefon x brubh, mohon bantuan,.... tq

Anonymous said...

xleh download xrecovery...how?

K.A said...

link utk dwnload xrecovery http://www.4shared.com/file/jWwHG5xd/xrecovery.htm

din smt said...

klau dia naik sony saya mcm mcm

din smt said...

mcm mna x blh upgrade

Khairul Anuar ( K.A ) said...

din - update service

zaragozo said...

Bro..cemana nk tau ROOT tu jadi ke x?
asal dia stop kat Rooting device...-Step#5 je??dekat box blah kanan tulis :-

could not load needed librery''libdiskconfig.so''for''./zergRush''(load_library[1052]:Library ''libdiskconfig.so''not foung)CANNOT LINK EXECUTEABLE

Tolongggg! trimassss

Anonymous said...

Gucci bags replica gucci bags replica gucci bags [url=http://www.gucci--bags.com/]replica gucci bags[/url] www.gucci--bags.com
ugg boots sale genuine ugg boots ugg boots sale [url=http://www.ugg--bootssale.com/]genuine ugg boots[/url] www.ugg--bootssale.com
spyder jackets spyder ski jackets spyder jackets [url=http://www.spyder--jackets.com/]spyder jackets[/url] www.spyder--jackets.com
replica hermes replica hermes bags replica hermes bags [url=http://www.replica--hermes.com/]hermes bags[/url] www.replica--hermes.com
replica chanel bags replica chanel bags replica chanel [url=http://www.replica--chanel.com/]replica chanel bags[/url] www.replica--chanel.com

Anonymous said...

spyder jackets spyder jackets spyder jackets [url=http://www.spyder--jackets.com/]spyder ski jackets[/url] www.spyder--jackets.com
ugg boots purchase ugg boots sale ugg boots buying [url=http://www.ugg--bootssale.com/]genuine ugg boots[/url] www.ugg--bootssale.com
Gucci bags Gucci bags Gucci bags [url=http://www.gucci--bags.com/]Gucci bags[/url] www.gucci--bags.com
replica hermes replica hermes replica hermes [url=http://www.replica--hermes.com/]replica hermes[/url] www.replica--hermes.com
replica chanel chanel bags replica chanel bags [url=http://www.replica--chanel.com/]replica chanel bags[/url] www.replica--chanel.com

Anonymous said...

instant online payday loans http://www.2applyforcash.com Rhinciz payday loans online Weitteedidway [url=http://www.2applyforcash.com]payday loans[/url] pay day loans And now i have permission to your on the shelf collecting dust.The aim is not to profit from this initial low cost product but to use it to break have lost their jobs, housewives and teenager.

korie said...

salam....bro macam mana nak reset balik remove file superuser..sebab click reset factory pun tak hilang fail tu..ke memang kalau reset pun fail tu tetap tak hilang...

Anonymous said...

K.A BLOGGER [PASTIKAN PILIH MOUNT R/W] SALAH>>>> MOUNT R/O [SEBAB FILE YG KW PASTE 2 FILE SISTEM BAI>>> 2 PASAL DIA MSTI MOUNT R/O=READ ONLY FILE HANYA DIGUNAKAN OLEH SYSTEM FILE

Anonymous said...

buy ativan ativan gel dosage - ativan withdrawal length

Anonymous said...

Nkauue pw xmw ciuwz [url=http://nikenzshoes.webs.com/]nike free [/url]
kszlwn cbbpsx sda ezc [url=http://nikeshoesnzstore.webs.com/]nike shoes nz[/url]
tjqirt rzxqsl krv xsf [url=http://cheapnike-shoes.webs.com/]cheap nike shoes[/url]

http://mongolia2017.com/index.php?option=com_fireboard&Itemid=2&func=view&catid=2&id=37544&limit=6&limitstart=4212#73215
http://www.euro-stroy.net/news.php?id=227
http://makeupguid.blog.imageflea.com/s/user/kennydakp/

Anonymous said...

http://iphonewild.net/ http://www.iphonewild.net/

acne.org
cystic acne
acne scar treatment
acne scars
acne scar treatment
cystic acne
adult acne
acne treatment
http://acnescartreatmentx.webs.com/
baby acne
acne treatment
home remedies for acne
http://bestacne-treatment.webs.com/
baby acne
acne scar treatment
acne treatment
how to get rid of acne
home remedies for acne
baby acne
acne scar treatment
baby acne
http://creditcardconsolidationloans.webs.com
hotelsintbilisi.webs.com
dating sites free
Papas Wingeria
newyorkshark
http://thescarygames.net

Anonymous said...

[url=http://www.depressionmedicationhelp.com]torlasporin side effects
[/url]
Depressionmedicationhelp Pharmacy, Anabolic steroids price list.
[url=http://www.depressionmedicationhelp.com]iwacid
[/url]
Prices of anabolic steroids. Buy anabolic steroids online. Anabolic steroids best buy.
[url=http://www.depressionmedicationhelp.com]ibosone
[/url]
Where can i buy anabolic steroids? How to buy anabolic steroids? Where to buy anabolic steroids?
[url=http://www.depressionmedicationhelp.com]depressionmedicationhelp Pharmacy[/url]

The Geeks said...

hi..Im college student, thanks for sharing :)